donderdag 16 juli 2015

3 Pimmetjes op een rij

Gisteren maakte ik mijn allereerste PIM en die smaakte onmiddellijk naar meer. Ik zocht in mijn mega grote stapel stof naar enkele restjes en vond 3 leuke stofjes! Voor de basicversie (in maatje 92) heb je echt niet meer nodig dan een stukje van 50x50 cm. Heel veel stofjes dus nog in voorraad om een Pimmetje uit te maken!





Een super leuk bandwerkje, de basisversie kent geen geheimen meer. De volgende ronde voeg ik zakjes toe!


Graag nog eentje mama...


Patroon: Pim versie A - Zonen09
Dinostof: Happy Dino by Poppy Europe - Kokette Katinka Antwerpen
Shirtje: It's all in the Mix - 4FunkyFlavours
Andere stofjes: een dekentje van Froy en Dind dat gerecupereerd werd

woensdag 15 juli 2015

PIM

Pim, het shortje van Zonen09 stond al een hele tijd op mijn programma! Met de warme dagen in het verschiet de ideale moment om er eens eentje te proberen.
Ik maakte de meest basic versie, gewoon voor- en achterpand met tailleband en elastiek. Een supersnel projectje, waar er vanaf nu veel van gaan volgen. Want PIM is zeker in maat 92 een perfect projectje om wat restjes op te werken!






Een super zomers speelbroekje, dat je in tijden van potjestraining niet genoeg kan hebben!

Patroon: Pim versie a - Zonen09
Stof: Shimmering Stars by Poppy Europe (Pauli Leuven)

dinsdag 14 juli 2015

Ik vind dat wel héél mooi hé mama...

Als Tess dat zegt, dan weet ik wat me te doen staat...

Een patroontje uit mijn doos halen, stof knippen en naaien. Anderhalf uur later heeft Tess een nieuw jurkje en is ze helemaal blij!




Haar absolute favoriet: zwierkleedjes... 



Mama en Tess assorti...




Zo leuk, een jurkje waarvan ik op voorhand weet dat het goed is, geen patroon meer moet tekenen, alleen maar knippen en stikken! 
Ik maakte dit jurkje al eens eerder hier. Alleen maakte ik de mouwtjes iets langer, het beleg een centimetertje minder breed en zoomde ik anders om. 

Patroontje: jurk 12 - Knippie 1/2015
Stof: Rounded Orange - Froy en Dind (Bambiblauw)

Matisse - Over boventransporten en matentabellen...

Het was nog eens tijd voor een naaisel voor mezelf. Ik heb echt een lijstje om u tegen te zeggen. Maar deze stond er al heel lang in: Matisse uit Ottobre 2/2013

Ik nam opnieuw, voor de zekerheid, mijn maten op en concludeerde dat een 40 (en taille zelfs 42) echt een must was. Mijn confectiemaat is 38, maar ik wilde niet eindigen met een veel te klein kleed. Ik maakte dus de 40 (liet de aanpassingen voor mijn taille achterwege omwille van de goed rekbare tricot). De eerste pasbeurt was onmiddellijk duidelijk dat het véél te groot was. Bovenaan lukt het nog, maar rond mijn taille echt veel te wijd. Het werd op maat aangepast en er gingen ettelijke centimeters af. 
Wat doe ik toch fout? Nemen jullie gewoon jullie confectiemaat? Of volgen jullie de matentabel? 

Gelukkig ben ik wel tevreden met het resultaat, zeker als ik het zo zie hangen op de kapstok :-)
Als ik het aan heb, dan staat het wat open aan mijn hals en nek (maar ja, een maatje te groot zeker?)
Door de rimpelrok lijkt mijn gat ook dikker dan ik zou willen :-)



De hals moest afgewerkt worden met een biesje, maar mijn machine had al bewezen dat het dat niet echt kon. Maar een tijdje geleden bestelde ik op Matri een boventransport. Ik durfde het oorspronkelijk niet te installeren, handleiding was heel beknopt en niet in het Nederlands. Maar een tricotbiesje dat schreeuwde om een boventransport. Ik raapte dus al mijn moed bij een en draaide een schroefje los, voet ervan, boventransport erop en op nog geen minuut zat alles goed in elkaar. Het extra lawaai bij het stikken (en mijn machine is al niet stil) moet je er wel bijnemen...

Maar het biesje staat eraan, en ik ben blij!


Bij het dragen staat het een beetje open, maar ligt dat aan de te grote maat, of heb ik onvoldoende getrokken aan mijn bies? De tijd zal het uitwijzen, want vanaf nu ga ik wel vaker biesjes naaien!

Mijn nieuwe zomerkleedje is klaar :-) Waar is de zomer??


Patroon: Matisse jurk (mouwen wat korter gemaakt) - Ottobre 2/2013
Stof: Rounded Orange - Froy en Dind (Bambiblauw)



donderdag 9 juli 2015

Een grote jongens broek :-)

Mijn oudste petekindje Raf wordt vandaag 9 jaar! Een grote jongen dus! Een hele tijd geleden beloofde ik dat ik voor hem eens een broek zou maken. Die belofte loste ik vandaag in!

Ik maakte voor hem een Charles van Compagnie M!


Hoe groter ze worden hoe moeilijker het wordt. Raf is lang en smal! Lengte moest dus verlengd worden, taille serieus versmalt! Een extra lange knoopsgatenelastiek zorgt ervoor dat ze (gelukkig) mooi rond zijn poep past :-)

Allereerste knoopsgatenelastiek viel heel goed mee!


Knoopsgaten blijven een uitdaging, want mijn machine werkt niet altijd even goed mee!


Maar hij is er blij mee en daarvoor doen we het hé :-)

Een hele gelukkige verjaardag lieve Raf!

Patroon: Charles van Compagnie M
Stofjes: Levendig blauw en Folding Boats groen van Soft Cactus
Paspel en knoopjes: Veritas

woensdag 8 juli 2015

Harley #3

De eerste week vakantie zit er al op! Tijd vliegt als je plezier hebt :-) En voor mij is dat dus veel naaien! Vandaag maakte ik mijn derde Harley top. Maar om eens wat anders te proberen, maakte ik het uit katoen. En eerlijk, geef mij maar de tricot versie!
Maar ik zal het zeker dragen!

                                    

Ik werkte de hals anders af dan in de uitleg, ik knipte geen naadwaarde en werkte met een gewoon biesje. 


De armsgaten deed ik op mijn gebruikelijke manier, de tweede stap van de handleiding naar binnen keren doorstikken deed ik dus niet.


Ik maakte het patroon 7 cm langer en werkte zonder tailleband. Ik zoomde gewoon om. Vooral omdat ik schrik had dat mijn heupen er niet zouden inpassen.

En hoewel de 38 in tricot zelfs nog ruim zit, zit de 38 in katoen nipt, vooral rond mijn borsten. Maar waarschijnlijk komt dat wel goed, Vic eet nog steeds borstvoeding, maar sinds deze week zijn we overgeschakeld op 2 voedingen (ochtend en avond). Nog een aantal maanden en dan zal het wel volledig voorbij zijn en zullen mijn borsten zeker kleiner zijn :-)

Nu op zoek naar een katoentje dat erbij past voor een rokje :-)

Patroon: Harley top - La Maison Victor jan/feb 2015
Stof: Seamist - Silent Inspiration by McKenna Ryan (gekocht uitverkoop in de hobbywinkel in Vilvoorde)

maandag 6 juli 2015

Van mama voor Tess

Ik ben een zweter, vreselijk vind ik dat. Mijn kleren verslijten dus veel sneller onder mijn oksels dan op andere plaatsen. Niet veel aan te doen, spijtig genoeg!

Zo ook één van mijn favoriete Froy en Dind kleedjes. Zonde vind ik het, dus werd het gerecycleerd tot een kleedje voor Tess. Ik koos een patroontje dat ik al enkele keren maakte en liet de mouwtjes weg (daarvoor had ik niet genoeg).
De zoom van het kleedje kon ik wel behouden (minder werk dus).



Voordeel van een jurkje te maken dat je al eens maakte: geen patroon moeten tekenen en het zit echt veel sneller in elkaar. Op nog geen uurtje had Tess er een nieuw kleedje bij!


Enige minpuntje, ik gebruikte geen boordstof om de hals af te werken en de stof rekt duidelijk iets minder dan eigenlijk moet. Maar het resultaat is er niet minder om!

Mijn klein fotomodelletje is er blij mee :-)


Getest en goedgekeurd!




Patroontje: Luna van Laralil
Stofje: kleedje Froy en Dind

jurkje wordt rokje

In december maakte ik dit kleedje: 



Dit jurkje was één van mijn beste werkjes, al zeg ik het zelf :-) Tess droeg het heel graag, maar spijtig genoeg was ze er tegen april alweer uitgegroeid. Kleine meisjes groeien sneller dan mama's zouden willen!

Ik legde het weg omdat ik er geen afscheid van kon nemen. Dit weekend vond Tess het en vroeg ze zich af waarom ze dit niet meer mocht aandoen. De pasbeurt die volgde maakte alles duidelijk: "Maar mama, ik vind dat zo'n mooi kleedje, maar het is véél te klein!" Toen ik voorstelde om er een rokje van te maken, was ze onmiddellijk akkoord.
De rits ging eruit, het rokdeel werd losgetornd, wat boordstof erop en klaar...




Vandaag wilde ze wel poseren! En als ze het rokje na de passessie niet wil uitdoen, dan weet ik dat het een voltreffer is!

Het rokje zit trouwens nog heel ruim, dus ze gaat er nog lang van kunnen genieten!

Stofje: Chickadees - Timesless Treasures
Shirtje: Albababy

zondag 5 juli 2015

Zomers topje

De zomer is in het land, tijd dus om een topje te maken. Ik koos een modelletje uit Ottobre, patroon is bedoeld als ondergoed (want er is ook een slipje bij). Maar als topje gaat het ook zeker.



Ik werkte het voor de allereerste keer af met een bies te paard in tricot. Het ging veel makkelijker dan ik had verwacht. De volgende keer moet ik alleen het boordje wat breder maken, zodat ik het makkelijker kan omplooien aan de achterkant.  (In Ottobre staat 3,5 cm, maar denk dat 4,5 cm iets makkelijker werkt!)


Het enige dat ik mis deed was de juiste kant van de stof kiezen. De averechtse kant is dus nu aan de buitenkant te zien. Geen ramp, want ik deed het overal verkeerd! Het werd afgewerkt met 2 i.p.v. 3 kamsnaps.

Tess was niet in de stemming om te poseren, te warm zeker?



Heel blij met dit topje, al zou het iets minder diep mogen uitgesneden zijn. De volgende keer dus iets verhogen!

Patroontje: Peppi hemdje - Ottobre 6/2013
Stof: restjes Lillestoff en Robert Kaufman

zaterdag 4 juli 2015

Ole zipper

Mijn eerste jaar naailes (kinderkleding) zit erop! Wat ben ik blij dat ik vorig jaar besloot dit te doen! Zo veel geleerd, ontzettend lieve mensen leren kennen en nog goeie punten gehaald ook :-) Al is dat laatste maar bijzaak!
Het was zo leuk, dat ik me opnieuw inschreef, al zal het volgend jaar wel een cursus dameskleding zijn (rok/broek).

Het laatste grote werkje waar ik aan werkte was Ole van Zonen09, maar met rits in plaats van knopen. Eigenlijk vind ik de versie met knopen mooier, maar ik koos voor deze optie omdat ik nog nooit een rits in tricot zette!

De deelbare omkeerbare rits vinden was de eerste grote uitdaging, bij Veritas konden ze me niet helpen, en mijn zoektocht op het internet leverde ook weinig op. Maar een oproep op Facebook werd beantwoord door Carina van Carinas@teliershop. Zij maakte speciaal voor mij een rits! Van service gesproken! 

Ook het patroon aanpassen bleek een hele klus, Sharon (de geweldige mevrouw achter Zonen09), moest je dit lezen, ik zou het helemaal niet erg vinden om ook het patroon voor de zipper te moeten betalen! Want ik weet helemaal niet of ik de aanpassingen helemaal correct uitvoerde! 

Het in elkaar zetten ging wat moeizaam en bij de voorlaatste stap, rondom dicht stikken ging het helemaal mis, mijn kraag kwam helemaal niet mooi uit, dus die stap (die ik dan voor de zekerheid helemaal driegde) deed ik opnieuw.
Het resultaat een leuke omkeerbare zipper voor komende winter. 



De rits is nog niet 100 % zoals ik het zou willen, ze bobbelt nog een klein beetje, maar het is zeker draagbaar. De buitenstof is trouwens geen tricot maar sweaterstof.


De heupband zal ik nog eens moeten doorstikken, want die blijft ook nog niet zo mooi staan.

Maar over het algemeen ben ik tevreden. Ik kijk al uit naar de tijd dat Vic hier in past, want ik maakte hem expres een maatje te groot! In januari moet hij naar school en dan zal deze zeker van pas komen!

Patroontje: Ole van Zonen09
Buitenstof: rode sweaterstof - Habiba Leuven
Binnenstof: Happy Dino by Poppy Europe - Kokette Katinka Antwerpen
Omkeerbare deelbare rits: http://www.carinasateliershop.be/ (super service, want rits volledig op mijn vraag gemaakt!)



woensdag 1 juli 2015

JOEPIE :-)

Ik deed mee aan de wedstrijd in het Facebookgroepje Handwerk. Een heel leuk groepje, waar je patroontjes kan kopen en waar je naast het bekijken van de creaties van anderen, heel veel extra uitleg en tips krijgt! Vanmorgen werd de winnaar gekozen en tot mijn grote verbazing ben ik dat :-) Ik stuurde deze in: 



Mijn prijs: drie patroontje van Yoke, hoe leuk is dat!
Er zullen binnenkort dus nog jurkjes voor mezelf volgen!

De vakantie begint, er staat een grote verhuis op de planning, dus hopelijk vind ik toch de tijd om af en toe te naaien! Afgelopen maand werd er veel genaaid, nochtans maakte ik maar één blogpost. Het vele naaien gebeurde in het grootste geheim! Heb namelijk de doopsuikercadeautjes voor mijn zus gemaakt! Die hebben jullie nog te goed, van zodra mijn zus bevallen is!