woensdag 25 november 2015

les 6: we maken een broek - bijna...

Met een weekje vertraging de hopelijk voorlaatste post over mijn broek!

Vorige week werd de rits er in gezet. Ik plaatste toch al enkele blinde ritsen en het gaat steeds beter! Doordat de zijnaden nog open waren, ging dat zelfs vlot. 
Al was het de eerste keer dat ik ook driegde... Misschien moet ik dat toch maar wat vaker doen?

Na de rits werden de zijnaden dicht gemaakt. en dan zag ik voor het eerst mijn broek in zijn geheel! Even dacht ik dat ze te smal zou zijn, maar een pasbeurt deed alle twijfel onmiddellijk verdwijnen! PERFECT zit ze! Nog niet af, maar ik weet nu al zeker dat dit een selfish sewing project wordt waarvan ik ABSOLUUT tevreden ben!

Ik had nog een beetje tijd over en begon al aan het beleg. Maar net zoals elke les was ook deze les veel te snel voorbij!

Vanavond de laatste les en dan eindelijk foto's :-)

zondag 8 november 2015

Bethioua wa?

Ik ben op Facebook lid van enkele leuke naaigroepen. Aan inspiratie dus geen tekort. Heel vaak passeren er mooie creaties en soms zijn ze zo mooi dat ik gewoon het patroon moet kopen.
Zo ook met Bethioua, een patroontje voor een dameslongsleeve. Op zich niet zo speciaal, maar met een hele leuke raglan mouw afwerking op de rug!

Als tweede projectje deze vakantie koos ik opnieuw voor mezelf! Iets minder snel klaar, omdat ik zoals zo vaak liever te groot knip dan te klein. Maar het dan vaak te groot blijkt. Ik tornde dus alles los en begon opnieuw in een maat kleiner! (mijn confectiemaat trouwens, maar die matentabel suggereerde toch echt weer een maatje groter!) 

Eenvoudig shirtje met makkelijke uitleg (in het Engels)! Het enige dat het iets moeilijker maakte was de ronde zoom op de rug, maar gelukkig bracht mijn stoomstrijkijzer raad!



Ik ben heel tevreden met deze longsleeve, alleen zal de volgende eentje worden met een print die in verschillende richtingen kan! Want door de speciale afwerking op de rug, staan mijn bloempjes daar niet helemaal zoals het hoort!


Bart trok de foto's en is spijtig genoeg geen geweldige fotograaf en had ik ook nog eens een bad hair day ;-) 


Stof: Froy en Dind - Artie Red

Hope

De herfstvakantie kwam geen dag te vroeg, ik was helemaal op. Fulltime werken en een peuter die niet doorslaapt, toch niet zo'n ideale combinatie. Ik sleurde me de laatste 2 weken dus door de dagen om in de vakantie vooral slaap in te halen.
Maar de herfstvakantie betekende ook, eindelijk een beetje tijd om te naaien! 


Ik koos een snel projectje om te starten. Het patroon had ik al getekend en de stof lag al geknipt! En eerlijk waar, het naaien van de Hope Cardigan uit La Maison Victor gaat sneller dan tekenen en knippen! Ik bestelde onlangs een gebreid tricotje op budgetstoffen.nl en de naam doet al vermoeden, op deze website alleen maar goedkope stofjes! Ik waagde het toch en was heel tevreden over de service. Hele snelle (en toen zelfs gratis) levering met een leuke persoonlijke boodschap. De kwaliteit van de stof, tja, voor minder dan 4 euro per meter, kan je niet meer verwachten dan dit! Ik zal het zeker kunnen dragen, maar hoeveel wasbeurten het overleefd dat zullen we nog moeten afwachten.





Een patroontje dat ik zeker nog eens zal gebruikt worden! Alleen ga ik de mouwboorden dan langer maken. Ik ben klein en nu lijken de mouwen net te kort. 

Patroon: Hope Cardigan La Maison Victor 5/2015 (sept/okt)
Stof: gebreide tricot Budgetstoffen.nl

donderdag 5 november 2015

Dalton twin

Het was een tijdje geleden, maar ik moest nog eens op babybezoek. Ik had al wel een cadeautje gekocht van de geboortelijst (dat de mama en papa zelf mochten ophalen), maar zo met lege handen toekomen... Ik besloot dus om een gekend recept nog eens boven te halen en maakte maandag "in de rapte" nog 2 Dalton broekjes voor Miel en Senne.




Ik maakte maat 68 voor deze tweeling die begin juli geboren werden! Het zal onmiddellijk passen, want het zijn twee flinke kerels!

Patroontje: Dalton-broekje uit La Maison Victor herfst 2014
Stofje: Fantastic Fox by Poppy Europe (gekocht bij Pauli in Leuven)
Boordstof: Veritas

zondag 1 november 2015

les 5: We maken een broek - stikken

Nee, ik zit niet meer dan een maand achter mijn post, ik kon 4 weken op rij niet naar de les (vriend laat thuis, lerares ziek, en dan ik 2 weken op rij ziek). Maar woensdag was het eindelijk zo ver, ik kon aan mijn broek beginnen.

De taillebanden moesten eerst nog verstevigd worden. In de les staat er een handige persmachine waarmee dit in 1-2-3 in orde was!

In tegenstelling van wat ik gewoon ben bij een broek, moest ik nu toch plots wat anders werken. Eerst werden de binnenbeennaden gestikt, daarna de kruisnaad. En dan mochten de verstevigde taillebanden erop. Die moesten ook overlockt worden en dan naar boven gestreken worden. En bij het strijken zag ik het opeens, mijn achtertailleband zat er onderste boven op. Overlockstiksel losmaken behoort echt niet tot mijn favoriete bezigheid. Maar er zat niets anders op. Veel gepruts en tijd later kon ik mijn tailleband opnieuw stikken.

Ik had nog een heel klein beetje tijd een driegde mijn rits al langs één kant vast maar dan was de les alweer voorbij...

De tijd vliegt elke keer opnieuw! Ik begrijp het echt niet! Spijtig genoeg weer 2 weken op rij geen les (herfstvakantie en wapenstilstand), dus binnen 3 weken een beetje doorwerken dat mijn broek misschien wel afgeraakt!